Tot het einde
In de ouderenzorg is samen zoeken naar een oplossing belangrijk. Dat weet Ineke Kroon-Niemantsverdriet uit ervaring. Zij zorgt voor haar man, die Alzheimer heeft. Met praktijkverpleegkundige Jorinke Bosch overlegt Ineke over hun laatste levensjaren. “Het is goed om vooraf te bespreken wat je wilt.”
Jorinke, wat heb jij toen gedaan?
Jorinke: “Het was een noodgeval. Ik ging meteen kijken of Henry tijdelijk naar een verpleegtehuis kon. Dat was al bijna geregeld, maar Ineke kwam eerder uit het ziekenhuis dan we verwachtten.”
Hoe ging het verder?
Ineke: “Gelukkig kon ik na een paar dagen weer naar huis. Maar ik vroeg me wel af: wat als ik langer in het ziekenhuis had moeten blijven? Of als er nog eens iets met mij gebeurt? Wie zorgt er dan voor Henry? Henry en ik willen graag zo lang mogelijk samen thuis blijven wonen. Maar wat als dat niet meer kan?
Zijn jullie eruit gekomen?
Jorinke: “We hebben er uitgebreid over gesproken. Ook met de dochter van Ineke en Henry. Wat is het plan in geval van nood? Samen zochten we een oplossing die bij hen past. Als Ineke nog een keer naar het ziekenhuis moet, dan willen ze niet dat Henry tijdelijk naar een verpleeghuis gaat. En ze willen zoveel mogelijk zelf blijven beslissen. Zo kwamen we uit bij particuliere thuiszorg. Dat is zorg aan huis die niet in het basispakket van de zorgverzekering zit. Je koopt die zorg zelf in. Je kunt zelf bepalen hoe, wanneer en hoe lang je zorg nodig hebt. Maar als het voor Ineke te zwaar wordt of als ze overlijdt, gaat Henry naar een verpleeghuis.”
Hoe is het om uw leven en ook uw levenseinde te bespreken met zorgverleners?
Ineke: “Het geeft me een veilig gevoel. Ik zorg voor Henry, dus ik moet zo gezond mogelijk blijven. Maar er kan opeens iets met mij gebeuren. Daarom is het goed om vooraf te bespreken wat je wilt.”