Inzicht #2: Samen beslissen toepassen vergt vele individuele veranderingen!
Gedragsverandering is een individueel proces. Veranderen is niet leuk, het vraagt investering en ruimte om uit patronen te durven stappen. Het gaat om vele kleine stapjes waarin iedereen zijn eigen verandering doormaakt.
‘Samen beslissen, dat we doen al’ is een hardnekkige én terechte opmerking van zorgverleners. De vraag is niet óf zorgverleners samen beslissen, maar hoe veel ze nog kunnen verbeteren en leren op dit gebied.
Tip: Help zorgverleners uit te vinden wat samen beslissen (toch) anders maakt dan dat ze nu al doen!
Help zorgverleners te doorgronden wat samen beslissen voor hen als individu betekent om het vervolgens meer te kunnen gaan toepassen (sense-making). Ga de discussie niet aan of men ‘samen beslissen wel of niet doet’. Het werkt beter om een aangrijpingspunt te zoeken om vervolgens vragen van zorgverleners uit te lokken over samen beslissen, zodat beweging ontstaat.
Kortom, een goed gesprek kan werken om vragen te creëren. Een consult observeren of terugluisteren helpt ook. Of het gebruiken van een keuzehulp, de 3 goede vragen, een spiegelgesprek of een themamiddag. Hoe kun je samen beslissen voor elkaar krijgen zoals het bedoeld is en hoe jij als zorgverlener en jouw patiënten het willen? Om die vraag gaat het. Een valkuil hierbij is dat het gesprek leidt tot een analyse in plaats van te komen tot actie.
- Drie vragen aan Glyn Elwyn
- Borrelvraag: wat betekent samen beslissen voor je dagelijkse werk?
- Zie iedere patiënt als je eerste!
Wil je meer verdieping op dit inzicht?
Leestips: