Inspiratie

Inspiratie voor samenbeslissers

De zorg wordt er beter van als dokters en patiënten vaker een goed gesprek aangaan en samen beslissen over de beste behandeling. ‘Samen beslissen’ moet in elke spreekkamer vanzelfsprekend zijn. Wordt een betere samenbeslisser en laat je hier inspireren door onderzoeken, nieuwsberichten en praktijkverhalen. Heb je zelf  interessant nieuws op het gebied van ‘samen beslissen’? Laat het ons weten

 

Op de hoogte blijven?

Ieder kwartaal komt ‘Inspiratie voor samenbeslissers’ uit, een nieuwsbrief over samen beslissen. In de nieuwsbrief delen we kennis en ervaringen. Het is een initiatief van initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en het programma Beslist samen! Meld je aan onderaan de pagina.

Geef voorlopers de ruimte
Twaalf ziekenhuizen werkten in het programma Beslist Samen! aan de implementatie van samen beslissen. Kinderarts Paul Brand, werkzaam in het Isala Ziekenhuis – een van die twaalf ziekenhuizen –, deelt zijn ervaringen en inzichten.
Lees- en kijktips
Er wordt veel gepubliceerd over samen beslissen. In elke editie zetten we de tips van geïnterviewden en andere betrokkenen op een rij. Heeft u zelf een tip? Geef die aan ons door.
Samen beslissen met kwetsbare ouderen met een gebroken heup
Wat is de waarde van een operatieve en een niet-operatieve behandeling bij zeer kwetsbare ouderen met een gebroken heup die in een verpleeghuis verblijven? Dit wordt onderzocht in de FRAIL-HIP studie. Samen beslissen met de oudere en de familie is hierbij een noodzakelijke interventie.
NFK verrijkt e-learning LUMC met patiëntenperspectief
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een e-learning voor zorgverleners: ‘Gedeelde besluitvorming met kankerpatiënten’.  Een samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) zorgt voor een nog beter instrument.
Verhalen geven herkenning en kracht
Een beeldverhaal met foto’s helpt mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en ouderen om goed voorbereid met de dokter te praten. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt aan de Rijksuniversiteit Groningen. De verhalen zijn herkenbaar en de hoofdpersonen fungeren als rolmodel. Dat geeft patiënten kracht om hun vragen te stellen. 
‘Altijd luisteren en soms wat zeggen’
Casper van Eijck, oncologisch chirurg in het Erasmus MC, behandelt alvleesklierkanker, een ziekte die berucht is om de slechte prognose. ‘We kunnen niet voorspellen of een behandeling daadwerkelijk doet, wat we hopen dat ze gaat doen. De patiënt moet zelf achter een zware behandeling staan zonder dat hij weet of die gaat werken.’ Dat maakt samen beslissen noodzakelijk.