Inspiratie

Inspiratie voor samenbeslissers

De zorg wordt er beter van als dokters en patiënten vaker een goed gesprek aangaan en samen beslissen over de beste behandeling. ‘Samen beslissen’ moet in elke spreekkamer vanzelfsprekend zijn. Wordt een betere samenbeslisser en laat je hier inspireren door onderzoeken, nieuwsberichten en praktijkverhalen. Heb je zelf  interessant nieuws op het gebied van ‘samen beslissen’? Laat het ons weten

 

Op de hoogte blijven?

Ieder kwartaal komt ‘Inspiratie voor samenbeslissers’ uit, een nieuwsbrief over samen beslissen. In de nieuwsbrief delen we kennis en ervaringen. Het is een initiatief van initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en het programma Beslist samen! Meld je aan onderaan de pagina.

Lees- en kijktips
Er wordt veel gepubliceerd over samen beslissen. In elke editie zetten we de tips van geïnterviewden en andere betrokkenen op een rij. Heeft u zelf een tip? Geef die aan ons door.
Ervaringen van patiënten zijn onmisbaar
Vanaf september tot maart implementeert het Beatrixziekenhuis in Gorinchem (Rivas-Zorggroep) samen beslissen in de zorgprocessen knieslijtage en baarmoederverzakking. Zorgbelang Zuid-Holland gaat volgen hoe patiënten de vernieuwde werkwijze ervaren.
Reinier de Graaf Ziekenhuis brengt gespreksvoering in beeld
Het Reinier de Graaf Ziekenhuis - deelnemer aan het programma Beslist Samen! - implementeert samen beslissen in de zorgprocessen COPD en prostaatkanker.
In 5 stappen naar een succesvolle implementatie
Implementatie staat of valt met een doordachte planmatige aanpak. Dat kost in het begin extra tijd, maar die tijd haalt u later weer in. Bovendien wordt de kans op succes vele malen groter
Praktische training voor AIOS
Het LUMC heeft een training over samen beslissen ontwikkeld voor assistenten in opleiding en hun opleiders.
Nierwijzer ondersteunt keuze met ervaringsverhalen
Als de nieren nog maar voor een klein deel werken, staan nierpatiënten voor een beslissing over een ingrijpende behandeling.