Inspiratie

Inspiratie voor samenbeslissers

De zorg wordt er beter van als dokters en patiënten vaker een goed gesprek aangaan en samen beslissen over de beste behandeling. ‘Samen beslissen’ moet in elke spreekkamer vanzelfsprekend zijn. Wordt een betere samenbeslisser en laat je hier inspireren door onderzoeken, nieuwsberichten en praktijkverhalen. Heb je zelf  interessant nieuws op het gebied van ‘samen beslissen’? Laat het ons weten

 

Op de hoogte blijven?

Ieder kwartaal komt ‘Inspiratie voor samenbeslissers’ uit, een nieuwsbrief over samen beslissen. In de nieuwsbrief delen we kennis en ervaringen. Het is een initiatief van initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en het programma Beslist samen! Meld je aan onderaan de pagina.

Vera Molenaar, senior adviseur ETZ: ‘We kiezen voor een brede inzet’
Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) wil met een brede aanpak via verschillende aanvliegroutes de cultuur veranderen en alle ogen op de patiënt richten.
De basis voor samen beslissen ligt in het multidisciplinair overleg
Na een eerdere succesvolle aanpak bij de borstkankerzorglijn voert het Maastricht UMC+ het project Beslist samen! uit bij enkele oncologische zorglijnen. In het multidisciplinaire overleg (MDO) wordt niet meer hét behandelplan, maar worden behandelopties voor de patiënt vastgesteld.
‘3 goede vragen’ is veelbelovende tool voor patiënten
Zes afdelingen van het Radboudumc draaiden een proef met de campagne ‘Stel 3 goede vragen’. De vragen luiden: Wat zijn mijn mogelijkheden?
Vijf vragen over het programma Beslist samen!
Tien ziekenhuizen en twee umc’s voeren samen beslissen met het implementatieprogramma Beslist samen! versneld in. Projectleider Haske van Veenendaal is ervan overtuigd dat samen beslissen tussen patiënt en arts een beweging wordt die het zorgproces blijvend verandert.
‘Medische kennis gaat over ziekten, geneeskunde over de patiënt’
Markus Oei, KNO-arts Flevoziekenhuis, reageert op de stelling “Artsen kunnen niet samen beslissen”.
‘Iedereen kan meedenken over zijn behandeling’
Sonja Konings-van Loon, praktijkcoach en verpleegkundige Bravis ziekenhuis, ‘reageert op de stelling “Artsen kunnen niet samen beslissen”.