Inspiratie

Inspiratie voor samenbeslissers

De zorg wordt er beter van als dokters en patiënten vaker een goed gesprek aangaan en samen beslissen over de beste behandeling. ‘Samen beslissen’ moet in elke spreekkamer vanzelfsprekend zijn. Wordt een betere samenbeslisser en laat je hier inspireren door onderzoeken, nieuwsberichten en praktijkverhalen. Heb je zelf  interessant nieuws op het gebied van ‘samen beslissen’? Laat het ons weten

 

Op de hoogte blijven?

Ieder kwartaal komt ‘Inspiratie voor samenbeslissers’ uit, een nieuwsbrief over samen beslissen. In de nieuwsbrief delen we kennis en ervaringen. Het is een initiatief van initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en het programma Beslist samen! Meld je aan onderaan de pagina.

Lees- en kijktips
Er wordt veel gepubliceerd over samen beslissen. In elke editie zetten we de tips van geïnterviewden en andere betrokkenen op een rij. Heeft u zelf een tip? Geef die aan ons door.
Nieuw: Toolkit voor gesprek over behandelgrenzen
Het bespreken van behandelwensen en -grenzen in de zorg wordt vaak als lastig ervaren. Daarom is er een toolkit ontwikkeld om de patiënt, zijn naasten én zorgverleners te helpen om zich beter voor te bereiden op dit gesprek.
Consultkaart geeft nierpatiënten houvast
De verpleegkundigen van de polikliniek predialyse van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) kijken samen met patiënten welke nierfunctievervangende behandeling het beste bij hen past.
Een nieuwe visie op samen beslissen
De Federatie Medisch Specialisten presenteerde onlangs haar visie op samen beslissen. ‘Iedereen heeft een ander beeld bij wat dat inhoudt. Maar er komt veel meer bij kijken dan de patiënt informeren over zijn behandelkeuzes of een keuzehulp’, zo verklaart Ewoud van Arkel, orthopedisch chirurg bij Haaglanden Medisch Centrum de reden van dit initiatief in het magazine De Medisch Specialist.
Patiënten willen weten waarvoor zij kiezen
Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland werkt met NFK in het Erasmus MC en het Meander Medisch Centrum de komende twee jaar aan ‘Best Onco Care’ voor patiënten met longkanker.
Lees- en kijktips
Er wordt veel gepubliceerd over samen beslissen. In elke editie zetten we de tips van geïnterviewden en andere betrokkenen op een rij. Heeft u zelf een tip? Geef die aan ons door.