Professionals

Betere zorg begint met een goed gesprek

Als zorgprofessional ken je het belang van samen beslissen. Behandelingen slaan beter aan, patiënten zijn meer tevreden en trouwer aan hun behandeling als zij worden betrokken bij de beslissing. Om tot de beste zorg te komen, hebben dokter en patiënt elkaar nodig. Maar in de praktijk voelt het nog niet altijd als ‘samen’.

Op deze website vind je materialen en instrumenten die je kunt inzetten om samen beslissen makkelijker te maken.

 

Toolkit

'Help de dokter met een goed gesprek'
'Betere zorg begint met een goed gesprek'

Handige instrumenten

Consultkaarten
Consultkaarten zijn handige, beknopte keuzehulpen die laten zien wat de mogelijke (ziekenhuis)behandelingen zijn bij een bepaalde ziekte of aandoening. De kaarten geven ook antwoord op de meest gestelde vragen van patiënten. Een consultkaart is een goed hulpmiddel om samen met de patiënt tot de beste beslissing te komen.
Thuisarts
Op thuisarts.nl kunnen patiënten informatie zoeken over gezondheid en ziekten. Dokters gebruiken de website als ondersteuning van hun voorlichting voor, tijdens en na het consult.
Video’s voor trainingen
Drie films speciaal voor presentaties, workshops of opleidingen over ‘samen beslissen’. De films laten zien welke overtuigingen, angsten, wensen en ideeën deze patiënten en artsen hebben. Deze kunnen in de weg staan van een goed gesprek. De films geven stof tot nadenken en zijn een goed startpunt voor discussie.

Inspiratie

NFK verrijkt e-learning LUMC met patiëntenperspectief
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een e-learning voor zorgverleners: ‘Gedeelde besluitvorming met kankerpatiënten’. Een samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) zorgt voor een nog beter instrument.
‘Altijd luisteren en soms wat zeggen’
Casper van Eijck, oncologisch chirurg in het Erasmus MC, behandelt alvleesklierkanker, een ziekte die berucht is om de slechte prognose. ‘We kunnen niet voorspellen of een behandeling daadwerkelijk doet, wat we hopen dat ze gaat doen. De patiënt moet zelf achter een zware behandeling staan zonder dat hij weet of die gaat werken.’ Dat maakt samen beslissen noodzakelijk.
Verhalen geven herkenning en kracht
Een beeldverhaal met foto’s helpt mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en ouderen om goed voorbereid met de dokter te praten. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt aan de Rijksuniversiteit Groningen. De verhalen zijn herkenbaar en de hoofdpersonen fungeren als rolmodel. Dat geeft patiënten kracht om hun vragen te stellen.