‘Je kunt ook zonder die steun beginnen’

Paul Brand, kinderarts Isala kliniek Zwolle, reageert op de stelling ‘Zonder steun bestuur ziekenhuis wordt samen beslissen geen succes’.

‘Het helpt als de raad van bestuur zich hierachter schaart, maar het is geen voorwaarde. Het is mij ook gelukt om zonder die steun in mijn eigen spreekkamer samen te gaan beslissen met ouders en kinderen. Daar had ik de raad van bestuur niet voor nodig. Als je dit als dokter of verpleegkundige belangrijk vindt en je er goed in verdiept, kun je gewoon beginnen.

Het maakt mijn werk leuker en effectiever. Ik ben niet meer degene die zegt wat ouders en kinderen moeten doen. We zoeken samen de beste oplossing voor het kind. Dat is een cruciaal verschil.

Ik merk dat alle ouders het prettig vinden om samen een passende oplossing te zoeken. Dat lukt alleen als je serieus naar hen luistert. Door met hen te beslissen zijn ouders en kinderen veel meer geneigd om de behandeling te volgen. De therapietrouw neemt echt toe.
Natuurlijk kost het tijd en moeite om anders te werken. En er zijn altijd excuses; dat je het al zo druk hebt of dat de raad van bestuur je aan zal zien komen. Samen beslissen kost in het begin inderdaad meer tijd, maar die tijd verdien je later dubbel en dwars terug.
De raad van bestuur kan helpen om deze werkwijze onder de knie te krijgen en door niet ‘te mekkeren’ als dokters hierin extra tijd investeren. Maar je hoeft daar als arts niet op te wachten. Je kunt ook zonder die steun beginnen. Daar zijn genoeg voorbeelden van.’

 

Paul Brand is auteur van ‘Dansen met de dokter’.